Δείκτες Συμπεριφοράς
Οι βασικοί δείκτες συμπεριφοράς είναι ένα κρίσιμο στοιχείο των πλαισίων ικανότητας, επειδή μας παρέχουν τα εργαλεία για να καθοδηγήσουμε τους ηγέτες και για να μετρήσουμε με ακρίβεια την απόδοση των εργαζομένων, βάση παραγόντων που επηρεάζουν τη συνολική επιτυχία σε έναν ρόλο.
Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα πολύτιμο. Όχι μόνο κατά τη μέτρηση της απόδοσης στο τέλος του έτους, αλλά και για
- Την ελαχιστοποίηση οικονομικών διαρροών
- Τον προσδιορισμό των ανταμοιβών των υπαλλήλων
- Την επιλογή υποψηφίων για μια θέση ή μια προαγωγή και
- Την επιλογή υποψηφίων για μετακίνηση σε ηγετικούς ρόλους.
Δείκτες Συμπεριφοράς είναι οι παρατηρήσιμες συμπεριφορές που δείχνουν την ύπαρξη ή μη συγκεκριμένων ικανοτήτων.
Μερικά παραδείγματα συμπεριφορών
- Αλτρουιστής: δείχνει ανιδιοτελή ανησυχία για τους άλλους
- Φροντιστικός: επιθυμεί να βοηθήσει τους ανθρώπους
- Στοργικός: αισθάνεται ή δείχνει συμπάθεια ή ανησυχία για τους άλλους
- Στοχαστικός: σκέφτεται τους άλλους
- Πιστός: να είναι πιστός
- Αμερόληπτος: αντιμετωπίζει όλα τα άτομα ισότιμα. δίκαιος και άδικος
- Ευχάριστος: ευγενικός
- Ευγενικός: επιδεικνύοντας καλές συμπεριφορές
- Ειλικρινής: είναι απόλυτα ειλικρινής
Άλλες λέξεις που περιγράφουν συμπεριφορές
Οι ικανότητες είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων και γνώσεων που απαιτούνται για έναν συγκεκριμένο ρόλο. Για παράδειγμα, μία από τις βασικές ικανότητες είναι η Λήψη Αποφάσεων.
Μερικά ακόμα παραδείγματα ικανοτήτων
- Επικοινωνία
- Ηγετικές ικανότητες
- Ομαδικότητα
- Επίγνωση της κατάστασης
- Στρατηγικός σχεδιασμός
- Υπομονή
- Διαπραγμάτευση
- Προσαρμοστικότητα
- Ανθεκτικότητα
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι αυτές οι ικανότητες είναι πολύ ευρείες ώστε να αξιολογηθούν. Τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα. Θέμα που έχω θίξει σε προηγούμενα άρθρα εδώ και εδώ.
Τα χαρακτηριτικά μας είναι εγγενή.
Σε έναν μεγάλο βαθμό γεννηθήκαμε με αυτά. Τα έχουμε όλοι. Αυτό που μας κάνει διαφορετικούς είναι η ικανότητα εφαρμογής τους, το οποίο εξαρτάται από το ποσοστό που έχουμε ανεπτυγμένο το κάθε ένα εξ αυτών.
Αυτά τα χαρακτηριστικά μας δίνουν πληροφορίες για το πώς θα λειτουργήσουμε σε μία κατάσταση. Σε τι ποσοστό δηλαδή θα εφαρμοστούν η υπομονή, η ανθεκτικότητα, η προσαρμοστικότητα κλπ. Είναι όλα ποιοτικά.
Εδώ είναι που παίζει ρόλο το περιβάλλον.
Κάτω από συνθήκες τυχαιότητας, απροβλεψιμότητας, προκλήσεων και στρες, οι τεχνικές δεξιότητες ΔΕΝ έχουν καμία απολύτως εφαρμογή.
Αυτές είναι απλά οι δεξιότητες που καθοδηγούν τη συμπεριφορά σε γνώριμες καταστάσεις και συνθήκες. Να πώς να οδηγήσεις ένα πλοίο, ένα αεροσκάφος, ένα αυτοκίνητο, να πώς να κάνεις κατάδυση, πώς να φτιάξεις ένα λογισμικό κλπ.
Όταν όμως εισερχόμαστε σε ένα ΜΗ γνώριμο περιβάλλον, εκεί λειτουργούν τα χαρακτηριστικά μας. Οι Μη Τεχνικές Δεξιότητες.
Αυτό βοηθάει στο να κατανοήσουμε καλύτερα τις δύο ποιότητες που ο Simon Sinek περιγράφει στο βιβλίο του Infinite Game, μέσα από τους όρους Finite & Infinite.
Finite Players
Η μία περίπτωση είναι οι Finite Players. Tους αρέσει να εκπαιδεύονται ώστε να είναι προετοιμασμένοι γιατί αυτό που φοβούνται είναι το άγνωστο. Γι αυτό και κάνουν προπόνηση και εξάσκηση. Όπως κάνουν οι αθλητές, ο στρατός κοκ, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.
Οι επιστήμονες ωστόσο εξηγούν πως τη στιγμή που θα συμβεί το αναπάντεχο, οι σκέψεις έχουν ήδη γίνει και οι αποφάσεις έχουν παρθεί. Όπως περίπου συμβαίνει και με το muscle memory. Είναι ο λόγος που κατά καιρούς ίσως έχεις ακούσει κάποιους να λένε: «Δε χρειάζεται να το σκεφτώ πολύ, έχω εμπιστοσύνη στην εκπαίδευσή μου».
Το πρόβλημα είναι ότι αυτό λειτουργεί μόνο σε αναμενόμενες καταστάσεις και συνθήκες.
Infinite Players
Η δεύτερη περίπτωση είναι οι Infinite Players. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι τη στιγμή ακριβώς που θα παρουσιαστεί το μη αναμενώμενο, το ξαφνικό, το αναπάντεχο, εκείνη την ίδια στιγμή ξεκινούν να σκέφτονται. Είναι οι άνθρωποι που λειτουργούν πέρα από το Resilience.
Οι δεξιότητες λοιπόν είναι καλές για τους finite minded. Όμως το χτίσιμο και η καλλιέργεια των χαρακτηριστικών είναι αυτό που χρειάζεται για να χτίσεις ένα infinite mindset.
Αλλα το σημαντικότερο, και μία ΈΜΠΙΣΤΗ ΟΜΑΔΑ.
Όταν μιλάμε για έμπιστη ομάδα, μιλάμε για μία Ομάδα Υψηλής Απόδοσης. Και οι ομάδες υψηλής απόδοσης δεν είναι αυτές που είναι καλές μόνο όταν τα πράγματα πάνε καλά.
Στις business ακούμε συνέχεια για Dream Teams. Οι καλύτεροι στις πωλήσεις, τοπ απόφοιτοι κολλεγίων και πανεπιστημίων κλπ. Ακούμε όλα αυτά τα μετρήσιμα skills δηλαδή. Αλλά είναι τοξικοί. Η ομάδα είναι τοξική. Δυστυχώς το διαπιστώνουμε όταν τα πράγματα καταρρέουν.
Κατ αυτόν τον τρόπο και επειδή μας αρέσει να ψάχνουμε το κακό και το λάθος, είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε για χαρακτηριστικά όπως προσαρμοστικότητα, υπομονή, επίγνωση της κατάστασης.
Είναι τα χαρακτηριστικά στα οποία στηριζόματε και εμπιστευόμαστε μέσα στην τυχαιότητα, την απροβλεψιμότητα και το χάος. Είναι τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να ξεκινήσει η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης.
Γιατι σε τελική ανάλυση, η εμπιστοσύνη είναι συμπεριφορές. Και είναι κάτι παραπάνω από αίσθηση. Είναι πιστεύω.
Η πίστη τώρα είναι ένα ανθρώπινο εκλογικευμένο συναίσθημα. Δεν έχει σημασία αν είναι σωστό ή λάθος. Σημασία έχει ότι υπάρχει, είναι εκεί και είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορείς να κάνεις κανέναν να σε εμπιστευθεί.
Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να συμπεριφέρεσαι με τρόπο που να επιτρέπει στους ανθρώπους να μπορούν να πάρουν την απόφαση αν θα σε εμπιστευθούν. Ή όχι.
Η Λύση
Δείκτες Συμπεριφοράς
Η λύση βρίσκεται στις αποτελεσματικές “προπονήσεις”, οι οποίες συστήνεται να γίνονται, τουλάχιστον εν μέρει, όταν άνθρωποι και ομάδες βρίσκονται υπό πίεση.
Είναι οι προσδιορισμένες χρονικά, μεθοδευμένες και επαναλμβανόμενες “προπονήσεις”, ως μέρος της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των οργανισμών.
Είναι οι Hands On εκπαιδεύσεις και αξιολογήσεις, κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες εκδηλώνουν πραγματικές τις ικανότητες και συμπεριφορές τους, μέσα σε ένα πλαίσιο ελγχόμενα αυξανόμενου στρες, αλλά ταυτόχρονα ΚΑΙ ψυχολογικά ασφαλές.
Χρειάζεται η εξοικείωση και η συμφιλίωση με το Ανθρώπινο Λάθος, δεδομένου ότι όλοι ανεξαρτήτως κάνουμε 3 έως 6 ανά ώρα.
Χρειάζεται να αγκαλιάσουμε πλήρως την τυχαιότητα, την αβεβαιότητα, την απροβλεψιμότητα και τις ασυμμετρίες. Αυτό έχοντας πάντα κατά νου ότι είναι στην ανθρώπινη φύση, τόσο το λάθος, όσο και το ότι παρασυρόμαστε.
Είναι οι συνθήκες που μας ανγκάζουν να δούμε και να ορματιστούμε πέρα από το Resilience