Εργονομία και οι 3 διαστάσεις της στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον
Τι είναι η Εργονομία
Η εργονομία, από τα ελληνικά εργασία και νόμος, είναι ένας κλάδος που μελετά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και των στοιχείων αυτής της δραστηριότητας (καθήκοντα, εργαλεία, μεθόδους, περιβάλλον εργασίας κ.λπ.).
Αποσκοπεί στην ανάπτυξη συστημάτων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να εργάζονται σε συνθήκες βέλτιστης απόδοσης, ασφάλειας και άνεσης.
Κατ’ επέκταση, η εργονομία υποδηλώνει επίσης την ποιοτική κατάσταση που προκύπτει από όλα τα χαρακτηριστικά βελτιστοποιημένων συστημάτων.
Από τη φύση της, η εργονομία βασίζεται στους πόρους πολλών κλάδων που σχετίζονται με τον άνθρωπο: φυσιολογία, ψυχολογία, ιατρική, κοινωνιολογία και ανθρωπολογία, οικονομικά, μηχανική και αρκετών άλλων.
Διαβάστε τι είναι τα Human Factors & Ergonomics
Εργονομία και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Ως κλάδος με αξιοσημείωτα αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της ευημερίας στην εργασία, η εργονομία είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ σημαντικό μέρος των στρατηγικών ΕΚΕ.
Ως εκ τούτου, αναφέρεται ρητά ως μία από τις συστάσεις των προτύπων ISO 26000.
Οι 3 Διαστάσεις της Εργονομίας
Φυσική Εργονομία
Η φυσική εργονομία αφορά κυρίως στις φυσιολογικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων και τις δραστηριότητές τους. Η εστίαση της έρευνας για βελτιώσεις αφορά στους τομείς της στάσης του σώματος, των χειρισμών του σώματος, της μεταφοράς μεγάλων βαρών, των κινήσεων (ιδιαίτερα των επαναλαμβανόμενων), της διαμόρφωσης των θέσεων εργασίας, των διαδικασιών ασφαλείας και της υγείας γενικότερα.
Γνωστική Εργονομία
Η γνωστική εργονομία ασχολείται με τις νοητικές (διανοητικές και ψυχολογικές) πτυχές της σχέσης χειριστή-δραστηριότητας: αντίληψη, συλλογισμός, μνήμη, ερεθίσματα και ψυχοκινητικές αντιδράσεις, κ.λπ. Οι βελτιώσεις που σχετίζονται με τη γνωστική εργονομία έχουν να κάνουν με ζητήματα απόδοσης, λήψης αποφάσεων, διαχείρηση λαθών και άγχους.
Οργανωτική Εργονομία
Αυτός ο τύπος εργονομίας εστιάζει κυρίως στα δομικά ζητήματα των επαγγελματικών συστημάτων. Οργάνωση διαδικασιών και λειτουργικοί κανονισμοί. Είναι από αυτά που ασχολούνται οι διαχειριστές ανθρώπινου δυναμικού. Εργάζονται ιδιαίτερα σε θέματα που σχετίζονται με χρονοδιαγράμματα, ρυθμούς εργασίας, τρόπους δραστηριότητας (όπως φυσική παρουσία έναντι εργασίας εξ αποστάσεως).
Κοινοί χώροι που αξιοποιείται η εργονομία
Εργονομία και οι 3 διαστάσεις της στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον
Η εργονομία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, ακόμη και πέρα από τους αυστηρά επαγγελματικούς κύκλους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τομείς που επωφελούνται ιδιαίτερα από τη συμβολή της εργονομίας.
Ασφάλεια στις μεταφορές
Κάθε αξιοσημείωτο περιστατικό ή ατύχημα (αυτοκίνητα, τρένα, αεροπλάνα κ.λπ.) οδηγεί σε μια σειρά διαδικασιών ανάλυσης, διαγνωστικής και τεχνολογικής ή οργανωτικής απόκρισης που καταλήγουν στη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και της άνεσης των οδηγών, του πληρώματος καμπίνας και των επιβατών.
Ο ανταγωνισμός στο Διαδίκτυο
Ειδικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δημιουργεί έναν τρελό αγώνα δρόμου για την εργονομία και το σχεδιασμό ιστοσελίδων και εφαρμογών.
Οι προκλήσεις της αειφόρου ανάπτυξης (βλ. Εργονομία και ΕΚΕ παραπάνω)
Είναι ένας σημαντικός φορέας των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η εργονομία όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας.