Τι είναι το GemaSim;
GemaSim Gamification Εκπαίδευση Ηγεσίας
Το GemaSim™ είναι ένα ευχάριστο εργαλείο – software – προσομοίωσης, φτιαγμένο για χρήση σε Η/Υ.
Είναι κατασκευασμένο με τρόπο που καταδεικνύει ατομικά και ομαδικά πρότυπα συμπεριφοράς.
Μέσω ανάλυσης της αιτιώδους συνάφειας, καταφέρνουμε την βαθύτερη κατανόηση αυτών των προτύπων συμπεριφοράς και αντιδράσεων.
Με αυτή την γνώση μπορούμε να τροποποιήσουμε αυτά τα πρότυπα – μοτίβα, συνδέοντάς τα με τις δεξιότητες που θα διδαχτείτε στην σχετική διήμερη εκπαίδευση.
Το Αποτέλεσμα είναι η ερδραίωση προτύπων συμπεριφοράς που έχουν θετικό αντίκτυπο σε εσάς και τους γύρω σας, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Πλήρωμα και Ομάδες
Τέσερα έως δεκαέξι άτομα χωρίζονται σε ομάδες των τεσσάρων.
Κάθε ομάδα αντιπροσωπεύει ένα επιστημονικό διαστημικό πλήρωμα που συμμετέχει σε μία εντυπωσιακή εικονική εξερεύνηση του τεταρτημόριου Χ-578.
Κάθε ομάδα επανδρώνει ένα μικρότερο διαστημόπλοιο που εκτοξεύεται από τον μεγαλύτερο σταθμό που τους έφερε στο τεταρτημόριο Χ-578.
Με την επιβίβασή του στο διαστημόπλοιο, το πλήρωμα θα θα εξοικειωθεί με το ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον εργασίας – interface – το οποίο είναι εξοπλισμένο με
- συστήματα πρόωσης,
- πίνακα εργασιών,
- πίνακα πειραμάτων και
- το πεδίο ελέγχου και ενδείξεων.
Απαιτήσεις
Για την εκτέλεση μιας τέτοιας επιχείρησης ο σταθμός εργασίας χρειάζεται δύο μέλη ως πλήρωμα, τα οποία πρέπει να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά.
Αλλά δεν είναι μόνο τα δύο μέλη του πληρώματος που πρέπει να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν. Είναι επίσης και οι δύο άλλες ομάδες του πληρώματος που πρέπει να κάνουν διαχείριση του
- φόρτου εργασίας
- συντονισμού
- άγχους
- των επικοινωνίών
- καθηκόντων
- πειραμάτων κ.λπ.
Κάθε τετραμελές πλήρωμα έχει μια βασική πρόκληση να αντιμετωπίσει, ταυτόχρονα με άλλες αρμοδιότητες και καθήκοντα.
Νικητής είναι το πλήρωμα που θα ολοκληρώσει γρηγορότερα, από άποψη χρόνου, κερδίζοντας πόντους πάνω στα θέματα που καλείται να διαχειριστεί, με έναν τρόπο θα θυμάστε για πάντα!
Κατηγορίες Αποστολών
GemaSim Gamification Εκπαίδευση Ηγεσίας
Μόλις τα πληρώματα επιλέξουν την αποστολή που επιθυμούν, θα εκτοξευτούν ξεκινώντας την πτήση για την περάτωση των αποστολών.
Κάποιοι θα διαλέξουν μια αποστολή που θα ψάχνουν για επαφές με εξωγήινους. Άλλο πλήρωμα μπορεί να θέλει μία αποστολή επιστημονικής έρευνας. Άλλο να ψάχνει για περιπέτεια και αγωνία, ενώ ένα άλλο πλήρωμα θα μπορούσε να επιλέξει την εξερεύνηση ασφαλών διαδρομών και γραμμών ανεφοδιασμού.
Ανεξάρτητα από την αποστολή που θα επιλέξει κάθε πλήρωμα, με το που ξεκινησει η αποστολή θα πρέπει όλοι να ασχοληθούν με
- διαφορετικά αντικείμενα εργασίας
- πειράματα
- προσγειώσεις σε πλανήτες
- διαχείριση ισχύος ή
- επιλογή διαδρομής.
Όλοι θα πρέπει να ανταπεξέλθουν σε ένα κλιμακούμενα αυξανόμενο όγκο επικοινωνιακών απαιτήσεων με
- λήψη αποφάσεων
- διαχείριση χρόνου και
- την ολοκλήρωση της αποστολής εντός συγκεκρμένου χρόνου.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι ομάδες που διαχειρίζονται αυτές τις προκλήσεις αναπτύσσουν αυθεντικά πρότυπα συμπεριφοράς, όπως ακριβώς στην πραγματική ζωή της απόδοσης της εκάστοτε ομάδας σε στρεσογόνες καταστάσεις.
Με εξαίρεση την περίπτωση που οι συμμετέχοντες είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, τα άτομα «παίζουν» το δικό τους ρόλο, εκδηλώνοντας αυθεντικές συμπεριφορές.
Κάτι που είναι ιδιαίτερα αληθινό όταν πρόκειται για αγχωτικές καταστάσεις.
Επιστορφή στην Βάση και Ανατροφοδότηση
Με την επιστροφή στην βάση θα ακολουθήσει μια λεπτομερής ενημέρωση, η οποία περιλαμβάνει
- προφορικές ανατροφοδοτήσεις
- την ανάλυση της δυναμικής της ομάδας
- ανατροφοδότηση με βίντεο και
- ατομική ανατροφοδότηση, όπου & εάν απαιτείται.
Καμία συμπεριφορά δεν είναι καλή, κακή, σωστή ή λάθος.
Είναι απλά διαφορετική!
Πολύ περισσότερο μέχρι την ανάλυση, την τροποποίηση, την επανεκπαίδευση και την ενοποίηση.
Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το διήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης που έχουν εμπιστευθεί NATO, SwissAir, SIEMENS, US Airforce, University of Birmingham, University of South Australia μαζί με άλλες διεθνείς επιχειρήσεις και οργανισμούς;
Κάνε κλικ σε αυτόν εδώ τον σύνδεσμο
Pingback: Ανθρώπινο λάθος. Γιατί δεν μπορούμε να το αποφύγουμε; - Spyros Kollas