You are currently viewing MarTech Human Factors
MarTech Human Factors

MarTech Human Factors

MarTech Human Factors

Το MarTech, γνωστό και ως Marketing Technology (Τεχνολογία Μάρκετινγκ), είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα εργαλεία λογισμικού και τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για

  • τον σχεδιασμό
  • την εκτέλεση και
  • τις μετρήσεις

για καμπάνιες μάρκετινγκ.

Τα εργαλεία MarTech χρησιμοποιούνται για την αυτοματοποίηση ή την ευθυγράμμιση

  • των διαδικασιών μάρκετινγκ
  • τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων και
  • την παροχή διαφόρων μέσων προσέγγισης και αλληλεπίδρασης με το κοινό-στόχο.

Η σουίτα εργαλείων που αξιοποιεί μια εταιρεία για τις διαδικασίες μάρκετινγκ είναι γνωστή ως MarTech Stack.

Το Πλαίσιο Αρχιτεκτονικής Ψηφιακού Μάρκετινγκ

Το MarTech Stack μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό σε ένα πλαίσιο τεσσάρων τεχνολογικών επιπέδων της αρχιτεκτονικής του ψηφιακού μάρκετινγκ επιχειρήσεων.

Σε αυτά τα επίπεδα περιλαμβάνονται (από κάτω προς τα πάνω):

Enterprise Data Foundation

Αφορά στην επιχειρηματική ευφυΐα και τα αναλυτικά στοιχεία και δεδομένα πελατών και προϊόντων.

Πλατφόρμες τεχνολογίας μάρκετινγκ

Σε αυτές τις τεχνολογίες περιλαμβάνονται θεμελιώδη στοιχεία, όπως

  • Η διαχείριση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων
  • Οι αυτοματισμοί μάρκετινγκ
  • Οι αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και
  • Η διαχείριση περιεχομένου στο διαδίκτυο

τα οποία τροφοδοτούν τεχνολογίες και υπηρεσίες υψηλότερου επιπέδου.

Πρωτοτυπικές υπηρεσίες μάρκετινγκ και πωλήσεων

Πρόκειται για τεχνολογίες ευθυγράμισης της εκτέλεσης συγκεκριμένων λειτουργιών, όπως είναι

  • Η διαχείριση ηλεκτρονικού εμπορίου
  • Τα δίκτυα διανομής περιεχομένου και
  • Οι διαδικτυακές πλατφόρμες βίντεο

Σημειώστε ότι όλες αυτές οι τεχνολογίες απαιτούν περιεχόμενο που να καλύπτει και τους 5 τρόπους που οι άνθρωποι μαθαίνουν (βλέπουν, ακούν, διαβάζουν, συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις και σε live events).

Μεγάλα κανάλια

Σε αυτό το επίπεδο περιλαμβάνεται ο όγκος των καναλιών μέσω των οποίων εκτελούνται στρατηγικές μάρκετινγκ για την προσέλκυση των κοινών-στόχο, όπως email, κινητές συσκευές, κοινωνικά δίκτυα, τηλεόραση, έντυπα, ιστότοποι, ακόμη και περίπτερα. Στο πλαίσιο του ταξιδιού του καταναλωτή, είναι τα κανάλια που αξιοποιούνται ως σημεία επαφής.

Ένα MarTech Stack αποτελείται συνήθως από μερικά βασικά εργαλεία, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία. Ορισμένες έχουν πολύπλοκες στοίβες MarTech, ενώ άλλες καλύπτονται με τα βασικά.

Ένα πλήρες MarTech Stack θα πρέπει να καλύπτει κάθε στάδιο του κύκλου μάρκετινγκ: προσέλκυση, μετατροπή, πώληση, διαχείριση και κατανόηση του πελάτη.

Μερικά από τα πιο κοινά εργαλεία και τεχνολογίες MarTech Stack αφορούν σε:

  • Lead Management
  • Διαχείριση Σχέσεων Πελατών
  • Αυτοματισμούς Μάρκετινγκ
  • Συστήματα διαχείρισης περιεχομένου
  • Διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης

MarTech Human Factors

Όλα τα παραπάνω μας στέλνουν πληροφορίες ώστε να φτιάξουμε ένα μοντέλο, μία εικόνα για το πώς μοιάζει ο κόσμος.

Η πλειοψηφία των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε και των φτωχών αποτελεσμάτων στα πλαίσια του μάρκετινγκ και των πωλήσεων, οφείλονται στην οπτική που έχουμε για τον κόσμο και το περιβάλλον την κάθε δεδομένη στιγμή.

Αυτό που στο τέλος θέλουμε είναι να παίρνουμε καλές αποφάσεις. Το οποίο εξαρτάται από την Επίγνωση της κατάστασης, που είναι η ικανότητα να αισθανθούμε πληροφορίες, να τις κάνουμε λογικές στο τώρα και να προβλέψουμε το μέλλον.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται από πελάτες, την ομάδα μας, τους Leaders και τους ακόλουθους και φτάνουν σε εμάς μέσω της επικοινωνίας. Φτάνουν επίσης σε εμάς μέσα από hardwares και softwares, computer systems και μηχανήματα. Όπως επίσης από βιβλία, εγχειρίδια, check lists, νομοθεσίες, ΦΕΚ κλπ.

Όλα αυτά επηρεάζονται αρνητικά από το άγχος και την κούραση. Αν είμαστε κουρασμένοι παίρνουμε κακές αποφάσεις. Κάνουμε κακές επικοινωνίες. Το ξέρουν καλά όσοι είναι γονείς και έχουν μωρά ή και μεγαλύτερα παιδιά.

Είναι η κούραση που περιορίζει – μικραίνει την επικοινωνία. Τον αριθμό των λέξεων.

Το ίδιο συμβαίνει και με την προσοχή που δίνουμε στις πληροφορίες που λαμβάνουμε. Η κούραση περιορίζει την αντιληπτικότητα μας και την προσοχή μας. Κατ’ επέκταση την ποίοτητα των αληλεπιδράσεών μας, τόσο με ανθρώπους, όσο και με συσκευές και λογισμικά.

Έτσι οδηγούμαστε σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από Αστάθεια, Τυχαιότητα, Αβεβαιότητα, Πολυπλοκότητα και Ασάφεια. Συνθήκες που στον σύγχρονο επαγγελματικό και επιχειρηματικό κόσμο θα τις ακούσεις ως Κόκκινες Καταστάσεις ή με τον όρο VUCA.

Περισσότερα για τα Human Factors

Ομάδες Υψηλής Λειτουργικότητας

Για να τα καταφέρουμε τώρα σε συνθήκες τυχαιότητας, αβεβαιότητας και απροβλεψιμότηας, χρειάζεται να συνθέτουμε ομάδες ηγετών και ακολούθων, χρησιμοποιώντας δεξιότητες όπως η Επίγνωση της κατάστασης και η Λήψη αποφάσεων. Δεξιότητες που στα σίγουρα δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τα Hard Skills, που είναι οι τεχνικές δεξιότητες του επαγγέλματος και χρειάζονται χρόνια εκπαίδευσης και κατάρτησης σε αυτά.

Χρειάζεται να συνθέτουμε ομάδες Υψηλής Λειτουργικότητας που να μπορούν να δημιουργήσουν, να λειτουργήσουν και να μοιραστούν μεταξύ τους, ένα έγκυρο διανοητικό μοντέλο.

Γιατί σε οτιδήποτε κάνουμε υπάρχει αυτή η εγγενής πλάνη που μας κάνει όλους να κάνουμε λάθη.

Δεν έχει σημασία πόσο καλός είσαι. Δες περιπτώσεις όπως του Κωνσταντίνου Ηλιάκη, του Ayrton Senna, του Τσέσλι ‘Σάλι’ Σάλενμπέργκερ, του Norman Atlantic κλπ.

Είναι μερικές μόνο από αυτές που μας κάνουν να κατανοήσουμε τον τρόπο που οι άνθρωποι λειτουργούν κάτω από συνθήκες στρες.