H νοοροπία της Σπηλαιοκατάδυσης στο VUCA και την Επιχειρηματικότητα
Η σπηλαιοκατάδυση συνδυάζει τις συγκινήσεις της κατάδυσης με τα θαύματα των σπηλαίων. Τα σπήλαια και τα θαλάσσια περιβάλλοντα χαρακτηρίζονται ως ασυνήθιστα και ποικίλα οικοσυστήματα στον πλανήτη. Τα υποβρύχια σπήλαια έχουν πολύ λίγο φως, τροφή, μερικές φορές και οξυγόνο. Εξαιτίας αυτών των “διαστημικών” συνθηκών, είναι γεμάτα από ζωή που η ανθρωπότητα δε βλέπει συχνά, και ακόμα δεν καταλαβαίνει πλήρως.
Είναι γεμάτα από ασυνήθιστους σχηματισμούς βράχων και αλλόκοσμα τοπία που κόβουν την ανάσα. Δεν είναι όμως μόνο τα πλάσματα και τα τοπία. Υπάρχουν και οι προκλήσεις που παρουσιάζει η κατάδυση σε σπήλαια.
Συνηθισμένοι κίνδυνοι της σπηλαιοκατάδυσης.
Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας δύτης. Η κατάδυση διείσδυσης σε σπήλαια, είναι όπως αυτές σε πάγο και σε ναυάγια, και θεωρείται ειδική μορφή αυτόνομης κατάδυσης.
Χωρίς ανοικτή επιφάνεια από πάνω, οι δύτες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όσον αφορά την πλοήγηση και τη διαχείριση των αναπνεύσιμων αερίων. Δεν είναι απλώς μια περιήγηση στα αξιοθέατα. Χρειάζεται να είστε σε θέση να μπείτε στη σπηλιά. Να πλοηγηθείτε, να διατηρήσετε τον απόλυτο έλεγχο της πλευστότητας και να εκτελέσετε μια ποικιλία από απαιτητικές εργασίες.
Ο άριστος έλεγχος του κορμιού και της πλευστότητας, η διατήρηση της επίγνωσης της κατάστασης και ο φόρτος εργασιών, είναι ζωτικής σημασίας.
Αν αποφασίσετε να καταδύσετε σε σπήλαια, πιθανότατα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα σετ από φακούς κατάδυσης. Θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του περιορισμένου φωτισμού. Θα χρειαστείτε επίσης μια γραμμή πλοήγησης – μίτο, σε περίπτωση που περιοριστεί ή μηδενιστεί η ορατότητα. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε να κάνετε στάσεις αποσυμπίεσης κατά την επιστροφή στην επιφάνεια.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους κινδύνους είναι χαρακτηριστικοί των καταδύσεων σε ναυάγα. Η σπηλαιοκατάδυση όμως έχει τις δικές της, μοναδικές προκλήσεις. Όπως για παράδειγμα οι πολλών χιλιομέτρων λαβύρινθοι και περάσματα που μπορεί να είναι δύσκολο να περιηγηθείτε.
Η φύση δεν νοιάζεται για το τι έχει νόημα για τους ανθρώπους. Γι’ αυτό μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να καταλάβουμε τους φυσικούς σχηματισμούς και τα περάσματα.
Εύλογα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία δραστηριότητα που χαρακτηρίζεται από
- αστάθεια
- αβεβαιότητα
- πολυπλοκότητα και
- την ασάφεια των γενικών συνθηκών και καταστάσεων.
TGDAL
Ενώ οι καταδύσεις σε σπηλιές παρουσιάζουν πολλούς κινδύνους, η κατάλληλη εκπαίδευση και οι προφυλάξεις μπορούν να τους μειώσουν σημαντικά.
Η κατάδυση δεν είναι παράτολμη. Είναι όμως σημαντικό να ξέρεις τι κάνεις.
Οι σπηλαιοδύτες χρησιμοποιούν ένα ακρωνύμιο, που περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία που βοηθούν προς την ελαχιστοποίηση του κινδύνου. Χωρίς ωστόσο να περιορίζονται σε αυτό. Χρησιμοποιούν το TGDAL: Training, Guideline, Depth, Air, Light.
Στα Ελληνικά είναι: Εκπαίδευση, Mίτος, Bάθος, Aέρας, Φως.
VUCA και Επιχειρήσεις
Στις επιχειρήσεις τώρα, χρησιμοποιούμε το ακρωνύμιο VUCA. Είναι τα αρχικά του Volatility, Uncertainty, Complexity Ambiguity. Στα Ελληνικά, Αστάθεια, Αβεβαιότητα, Πολυπλοκότητα, Ασάφεια.
Την έννοια VUCA την εισήγαγε η σχολή πολέμου των ΗΠΑ, για να περιγράψει ή να προβληματιστεί σχετικά με την αστάθεια, την αβεβαιότητα, την πολυπλοκότητα και την ασάφεια των γενικών συνθηκών και καταστάσεων. Για να περιγράψει τον πιο ευμετάβλητο, αβέβαιο, πολύπλοκο και διφορούμενο πολυμερές κόσμο που θεωρείται ότι προκύπτει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η πιο συχνή χρήση και συζήτηση του όρου VUCA ξεκίνησε από το 2002. Έκτοτε χρησιμοποιείται για να περιγράψει ιδέες στρατηγικής ηγεσίας, σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και οργανισμών.
Σχετίζεται με τον τρόπο που οι άνθρωποι κατανοούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λαμβάνουν αποφάσεις, σχεδιάζουν, διαχειρίζονται κινδύνους, προωθούν την αλλαγή και επιλύουν προβλήματα.
Γενικά, η τάση VUCA τείνει να διαμορφώσει την ικανότητα ενός οργανισμού για:
- Πρόβλεψη των ζητημάτων που διαμορφώνονται
- Κατανόηση των συνεπειών αυτών των ζητημάτων και των (αντι)δράσεων
- Εκτίμηση της αλληλεξάρτησης των μεταβλητών
- Προετοιμασία για εναλλακτικές πραγματικότητες και προκλήσεις
- Ερμηνία και αξιοποίηση ευκαιριών
Για τους περισσότερους σύγχρονους οργανισμούς – επιχειρήσεις, στρατό, εκπαίδευση, κυβέρνηση και άλλους – το VUCA είναι ένας πρακτικός κώδικας για την επίγνωση και την ετοιμότητα. Πέρα από ένα απλό ακρωνύμιο, είναι ένας όγκος γνώσεων που ασχολείται με μαθησιακά μοντέλα για την ετοιμότητα, την πρόβλεψη και την εξέλιξη.
Ομάδες Υψηλής Λειτουργικότητας
Τόσο στην κατάδυση όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο, για να τα καταφέρουμε σε συνθήκες τυχαιότητας, αβεβαιότητας και απροβλεψιμότηας, χρειάζεται να συνθέτουμε ομάδες ηγετών και ακολούθων, χρησιμοποιώντας άλλες δεξιότητες όπως η Επίγνωση της κατάστασης και η Λήψη αποφάσεων.
Χρειάζεται να συνθέτουμε ομάδες Υψηλής Λειτουργικότητας που να μπορούν να δημιουργήσουν, να λειτουργήσουν και να μοιραστούν μεταξύ τους, ένα έγκυρο διανοητικό μοντέλο.
Αυτό που στο τέλος θέλουμε είναι να παίρνουμε καλές αποφάσεις. Κάτι που εξαρτάται από την Επίγνωση της κατάστασης, που είναι η ικανότητα να αισθανθούμε πληροφορίες, να τις κάνουμε λογικές στο τώρα και να προβλέψουμε το μέλλον.
Εδώ είναι που μπαίνει η Bailout Human Synthesis.
Η πολυμορφία είναι η αφορμή και ένας μόνο από τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν οι υπηρεσίες και οι εκπαιδεύσεις που προσφέρει.
Η γνώση και το πάθος περιστρέφονται γύρω από τα Human Factors και ομάδες/άτομα υψηλής λειτουργικότητας και επιδόσεων. Είναι όμως η πρακτική εμπειρία στους τομείς των Έιδικών Επιχειρήσεων Διάσωσης και των ειδικών μορφών αυτόνομης κατάδυσης, που επιτρέπει την αποκάλυψη διαφορετικών προοπτικών.
Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να παίρνετε
- λειτουργικότερες και
- αποτελεσματικότερες αποφάσεις
κάτω από συνθήκες πίεσης και στρες σε έναν κόσμο VUCA;
Μάτε τον τρόπο εδώ