You are currently viewing O Ηγητήρας. Leadership & Followership
Ο Ηγητήρας. Leadership & Followership

O Ηγητήρας. Leadership & Followership

Ηγητήρας. Leadership & Followership

Simon Sinek – Golden Circle

Στο Video ο Simon Sinek αναφέρεται στον κύκλο της ασφάλειας.

Τι είναι, ποιοι τον δημιουργούν, ποιούς περιλαμβάνει, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής του και ποια τα οφέλη του για τον οργανισμό και τους εγαζομένους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι κριτικής σημασίας για την προστασία από τους εξωτερικούς κινδύνους και την επιβίωση.

Πολύ περισσότερο όμως για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της προόδου.

Ο Ηγητήρας

Ηγητήρας. Leadership & Followership

Ισως έχετε ακούσει για τον ηγητήρα. Είναι ένα ψάρι μικρό στο μάτι. Το επιλέγουν οι φάλαινες για οδηγό και σύντροφο. Κατά τον Πλούταρχο, αυτά τα μεγάλα και αδάμαστα θηλαστικά, τον προτιμούν ως πομπό και φρουρό αφού εύκολα τις οδηγεί εκεί που θέλουν να πάνε.

Ο ηγητήρας κινείται κοντά τους. Τεντώνει την ουρά του έως τα μάτια της φάλαινας, εξηγώντας της έτσι που βρίσκεται η λεία ή μια επικείμενη απειλή. Οποιος ψάχνει φάλαινα θα πρέπει να παγιδεύσει πρώτα το ψάρι-οδηγό. Ποτέ, όσο ζει το μικρό ψάρι, δεν μπορεί κανείς να νικήσει το κήτος.

Εάν όμως φονευθεί ο ηγητήρας, η εξόντωση της φάλαινας δεν αργεί. «Μη γνωρίζοντας τα ασφαλή πορφυρά μονοπάτια της βαθιάς θάλασσας δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κίνδυνο. Περιφέρεται απροφύλακτη και αβοήθητη, όπου την πηγαίνει το γλαυκό νερό, και μεταφέρεται μόνη σε σκοτεινούς και άγνωστους δρόμους» (Πλούταρχος, Πότερα των ζώων φρονιμώτερα, τα χερσαία ή τα ένυδρα).

Τι θα ήταν οι ηγέτες χωρίς τους «ηγητήρες» τους; Τους ανθρώπους που διαλέγουν για να τους προστατέψουν από τις κακοτοπιές; Πόσο προσεκτικά τους επιλέγουν; Καμιά φορά, αναρωτιέμαι εάν οι ηγέτες επιλέγουν τους «ηγητήρες» ή το αντίθετο. Ποιος ασκεί πραγματική εξουσία, ο ηγέτης ή ο ηγητήρας;

Πηγή

Η Απάντηση

Πιθανή απάντηση στο εύλογο ερώτημα που θέτει η Κα Κυριακή Μπεϊόγλου, συντάκτης του πιο πάνω άρθρου, βρίσκουμε στο βιβλίο του Donald G. Krause “Η Τέχνη του Πολέμου για Στελέχη Επιχειρήσεων”

Στην τελευταία ενότητα για την συλλογή πληροφοριών αναφέρεται μεταξύ άλλων..

XIII-7 Οι εσωτερικές πηγές πληροφοριών. Είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν για ή με τον ανταγωνισμό ή σημαντικούς πελάτες και έχουν πρόσβαση σε σημαντικά στοιχεία. Αυτές οι πηγές είναι κυρίως στελέχη και τεχνικό προσωπικό. Περιλαμβάνουν όμως και υπαλλήλους χαμηλότερων βαθμίδων, που έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες. Ειδικά σε εταιρείες με απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.

Να εξηγήσω πώς το σκέφτομαι..

Δαυίδ και Γολιάθ

Leadership & Followership

Δες μια κοινότητα 100 – 150 ατόμων.

Αν πεινάμε και κάποιος φέρει τροφή, όλοι πάνε να φάνε.

Και αν είσαι τυχερός να έχεις λίγη παραπάνω δύναμη και όγκο θα μπορέσεις να σπρώξεις με τους αγκώνες σου για να πας πρώτος.

Αν είσαι ο «καλλιτέχνης» της παρέας θα είσαι ο πρώτος που θα φάει την αγκωνιά.


Πρόκειται για ένα σύστημα που δεν υποστηρίζει την επιβίωση και τη συνεργασία της φυλής.

Θυμίσου ότι αξία της ομαδικότητας σημαίνει ότι αν σε εμπιστεύομαι και το ίδιο κι εσύ, μπορώ να πέσω για ύπνο τη νύχτα.

Μπορώ να είμαι βέβαιος πως θα με ειδοποιήσεις σε περίπτωση κινδύνου. Αν δεν σε εμπιστεύομαι δεν μπορώ να πάω για ύπνο, ούτε να κοιμηθώ.

Είναι το ίδιο και στις επιχειρήσεις μας.

Αν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλον, θα πάρουμε ρίσκα, θα καινοτομίσουμε και θα κάνουμε πράγματα, αλλάζοντας τον κόσμο!

Αν δεν σε εμπιστεύομαι ΔΕΝ μπορώ να τα κάνω αυτά. Είναι θέμα αξίας του τρόπου ζωής και εργασίας της ομάδας.


Αν λοιπόν είσαι αυτός που έφαγε την αγκωνιά, δεν θα είσαι αυτός που θα ειδοποιήσει αυτόν που στην έριξε, όταν αυτός θα τρώει.

Έτσι αναπτυσσόμαστε σε «επικριτικά» όντα, κρίνοντας και κατακρίνοντας ο ένας τον άλλον. Kάνοντας έναν αγώνα για να αποδείξουμε ποιος είναι ο καλύτερος και ο κυρίαρχος σαν προσωπικότητα ή ταλέντο.

Στην παλαιοληθική εποχή αυτό ήταν ευδιάκριτο από την μυικό όγκο.

Σε μια δημιουργική βιομηχανία μπορεί να είναι το ταλέντο.

Στoν στρατό το κουράγιο.

Στην αυτόνομη κατάδυση το βάθος.

Δεν υπάρχει στάνταρ. Προσδιορίζεται από το ποιος κερδίζει στην εκάστοτε βιομηχανία!

Γιατί όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο: Είναι θέμα επιβίωσης