Το Κρυφό Πρόβλημα με την Αξιολόγηση των Soft Skills
Η πλειοψηφία των των επιχειρήσεων, βασίζονται στη συνεργασία και στην ποιότητα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Αυτό έχει κάνει τα soft skills σημαντικότερα από ποτέ, μιας και δίνουν πολύτιμα πλεονεκτήματα. Αλλά ας το σκεφτούμε και διαφορετικά. Η παραδοσιακή εκπαίδευση στα Soft Skills, που βασίζεται στην παρατήρηση και την τυπική βαθμολόγηση, έχει σοβαρά προβλήματα.
Η πραγματικότητα; Μελέτες δείχνουν ότι το 62% των εργαζομένων θεωρούν πως οι αξιολογήσεις των Soft Skills τους
- είναι ανακριβείς και
- δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ικανότητες!
Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο διδάσκουμε και αξιολογούμε αυτές τις δεξιότητες. Συνήθως η προσοχή επικεντρώνεται στην επιφανειακή παρατήρηση και όχι στην βαθύτερη κατανόηση. Ας δούμε γιατί αυτή η προσέγγιση αποτυγχάνει και τι να λάβετε υπόψη για να την διορθώσετε.
Το Πρόβλημα με την Παραδοσιακή Αξιολόγηση των Soft Skills
Φαντάσου ότι είσαι μάνατζερ και παρατηρείς την επικοινωνία ή τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων της ομάδας σου. Τι βλέπεις; Γλώσσα του σώματος, λόγια που λέγονται, ίσως κάποιες αντιδράσεις σε ένα meeting. Τώρα, σκέψου αυτό: Αυτό που βλέπεις είναι μόνο η μισή εικόνα. Η παρατήρηση χωρίς κατανόηση του γιατί κάποιος συμπεριφέρεται έτσι, κάνει την οποιαδήποτε αξιολόγηση, απλά επιφανειακή.
Είναι σαν να βαθμολογείς την απόδοση κάποιου μόνο από την εμφάνιση του. Και όχι από την πραγματική αξία που φέρνει στην ομάδα!
Η απλή παρατήρηση συχνά δεν λαμβάνει υπόψη τα κίνητρα και τα συναισθήματα πίσω από τις πράξεις. Έτσι προκύπτουν λάθος βαθμολογίες και ανατροφοδότηση που εμποδίζουν την ανάπτυξη των εργαζομένων.
Μάθηση μέσω Παρατήρησης VS Μάθηση μέσω Κατανόησης
Κι εδώ είναι το ενδιαφέρον σημείο. Η μάθηση μέσω παρατήρησης, δηλαδή η μίμηση ή η αναγνώριση συμπεριφορών, σπάνια οδηγεί σε διαρκή επιτυχία. Μπορούμε να διδάξουμε κάποιον να ενεργεί με συγκεκριμένο τρόπο. Αν όμως δεν καταλαβαίνει το λόγο που αυτές οι συμπεριφορές έχουν σημασία, συνήθως θα επιστρέφει στις παλιές του συνήθειες. Αντίθετα, η μάθηση μέσω κατανόησης εισχωρεί βαθύτερα στους λόγους πίσω από τις πράξεις, ενισχύοντας πιο ευέλικτους και ανθεκτικούς εργαζόμενους.
Το 60% των εργαζομένων δυσκολεύεται να εφαρμόσει στην πράξη την εκπαίδευση στις δεξιότητες συνεργασίας γιατί δεν έχει κατανοήσει πλήρως τα μαθήματα.
Η μάθηση σταματά στην παρατήρηση, και χωρίς βαθύτερη κατανόηση, η αλλαγή δεν διαρκεί.
Το πρόβλημα εδώ είναι διπλό:
- Προκαταλήψεις και Παρερμηνείες: Όταν ο παρατηρητής – αξιολογητής δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και πρακτική εμπειρία, οι προσωπικές του προκαταλήψεις και η περιορισμένη του προοπτική θολώνουν την κρίση του. Μπορεί, χωρίς να το καταλαβαίνει, να τιμωρεί έναν άνθρωπο επειδή δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του, και όχι λόγω της πραγματικής των πραγματικών ικανοτήτων του στην επικοινωνία.
- Μάθηση Μέσω Παρατήρησης vs Κατανόηση: Η παραδοσιακή εκπαίδευση εστιάζει συνήθως στην μίμηση. “Παρατήρησε αυτό και κάνε το ίδιο”. Αυτό συχνά οδηγεί σε ρομποτική συμπεριφορά και όχι σε πραγματική βελτίωση. Λείπει η βαθύτερη κατανόηση, η ικανότητα να κατανοούμε γιατί κάποιες συμπεριφορές λειτουργούν σε συγκεκριμένα πλαίσια.
Το Φαινόμενο της Προκατάληψης του Παρατηρητή (The Observer Bias Effect)
Γνώριζες ότι σχεδόν το 70% των διευθυντών παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να αξιολογήσουν τα Soft Skills λόγω των δικών τους προκαταλήψεων; (Πηγή) Αυτό είναι γνωστό και ως το φαινόμενο της προκατάληψης του παρατηρητή (Observer Bias), όπου η κρίση επηρεάζεται από προσωπικά συναισθήματα, προσδοκίες ή υποθέσεις.
Το αποτέλεσμα; Οι βαθμολογίες και τα reports συχνά αντικατοπτρίζουν την άποψη του παρατηρητή περισσότερο από τις πραγματικές ικανότητες του ατόμου που αξιολογείται.
Και εδώ προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: Πώς μπορούμε να το διορθώσουμε;
Διάβασε επίσης: Γνωστικές Προκαταλήψεις – Cognitive Biases & Hindsight Bias – Εκ των Υστέρων Προκατάληψη
Quality Narratives and Reflection Over Scores
Ένας τρόπος για να μειώσουμε αυτό το πρόβλημα είναι να στραφούμε από την απλή παρατήρηση και βαθμολόγηση, στην συλλογή ποιοτικών αφηγηματικών δεδομένων. Αυτό σημαίνει να κάνουμε βαθύτερες ερωτήσεις, όπως:
- Γιατί το άτομο επέλεξε μια συγκεκριμένη ενέργεια;
- Ποιοι ήταν οι νοητικοί μηχανισμοί πίσω από τις αποφάσεις του;
- Πώς προσαρμόστηκε η συμπεριφορά του στις ανάγκες της ομάδας;
- Ποιες ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν τη δεδομένη στιγμή στο περιβάλλον του;
Η συλλογή και η ανάλυση τέτοιων αφηγηματικών δεδομένων προσφέρει πλουσιότερες πληροφορίες για τη συμπεριφορά κάποιου και, τελικά, για τα Soft Skills του. Αυτή η προσέγγιση καλλιεργεί επίσης ένα μαθησιακό περιβάλλον που βασίζεται στην κατανόηση και όχι στην απλή μίμηση. Εστιάζει στην εκμάθηση μέσω του πλαισίου και όχι στην τυποποιημένη αξιολόγηση.
Τεχνητή Νοημοσύνη και Αρχή GIGO: Μην Απατάστε
Πολλές εταιρείες στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων συνεργασίας, πιστεύοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να εξαλείψει τα ανθρώπινα λάθη. Αλλά εδώ χρειάζεται προσοχή: Garbage In, Garbage Out (GIGO). Αν τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της AI είναι προκατειλημμένα ή περιορισμένα, τότε και τα αποτελέσματα θα είναι εξίσου λανθασμένα.
Η AI δεν μπορεί να κατανοήσει τις λεπτές αποχρώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Εδικά αν τα δεδομένα εισόδου είναι επιφανειακά ή λανθασμένα.
Αντί να βασιζόμαστε αποκλειστικά στην τεχνολογία, είναι καλύτερο να συνδυάζουμε την ανθρώπινη αφήγηση με την υποστήριξη της AI. Αυτό επιτρέπει μια πιο λεπτομερή και πιο ακριβή κατανόηση των Soft Skills.
Αν στην εταιρεία σου χρησιμοποιείτε AI για να αξιολογήσετε τις δεξιότητες συνεργασίας, αλλά της δίνετε χαμηλής ποιότητας δεδομένα, ουσιαστικά ενισχύετε μια κακή κρίση. Είναι σαν να ζητάτε από ένα ρομπότ να αξιολογήσει την συναισθηματική νοημοσύνη κάποιου μόνο από το χαμόγελό του.
Διάβασε επίσης: Προσομοιωτές. Η σοκαριστική αλήθεια που ίσως δεν γνώριζες
Μπορεί να Υπάρξει Βελτίωση στα Soft Skills Χωρίς να τα Βαθμολογούμε;
Τι θα συνέβαινε αν μπορούσες να αξιολογήσεις και να βελτιώσεις τα Soft Skills της ομάδας σου χωρίς να δώσεις ποτέ βαθμολογία; Θα οδηγούσε αυτό σε πιο αυθεντική και μόνιμη ανάπτυξη; Αυτή η ερώτηση αμφισβητεί τα παραδοσιακά πρότυπα και ανοίγει το δρόμο για μια νέα προοπτική στην εκπαίδευση και αξιολόγηση των Soft Skills.
Το Μέλλον της Εκπαίδευσης και της Αξιολόγησης των Soft Skills
Η παραδοσιακή εκπαίδευση στα Soft Skills, που δίνει έμφαση στην παρατήρηση και τη βαθμολόγηση, συχνά αποτυγχάνει. Για να δημιουργήσουμε ένα πιο αποτελεσματικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στην κατανόηση της συμπεριφοράς, στη χρήση αφηγηματικών δεδομένων και στη μείωση της εξάρτησης από τις επιφανειακές παρατηρήσεις.
Κάνοντας αυτήν την αλλαγή, όχι μόνο βελτιώνεται η ακρίβεια των αξιολογήσεων, αλλά προάγεται και μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης και ανάπτυξης, όπου οι ήπιες δεξιότητες αναπτύσσονται μέσω της κατανόησης και όχι της μίμησης.
Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να αξιολογήσετε ή να εκπαιδεύσετε την ομάδα σας, αναρωτηθείτε: Παρατηρείτε συμπεριφορές ή τις κατανοείτε; Η διαφορά μπορεί να καθορίσει αν οι εργαζόμενοι απλώς εκπληρώνουν απαιτήσεις ή πραγματικά εξελίσσονται. Στρέψτε την προσοχή σας σε πιο αφηγηματικές, εστιασμένες στην κατανόηση προσεγγίσεις, που θα βοηθήσουν τις ομάδες σας να φτάσουν στο πλήρες δυναμικό τους.
Θέλετε να ξεπεράσετε τις επιφανειακές εκπαιδεύσεις και αξιολογήσεις και να κατανοήσετε πραγματικά τις δεξιότητες της ομάδας σας; Επικοινωνήστε μαζί μας στην BHS σήμερα και ανακαλύψτε πώς η καινοτόμος προσέγγισή μας μπορεί να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό της ομάδας σας, με βαθύτερες γνώσεις και ουσιαστική ανάπτυξη. Ας συζητήσουμε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να μεταμορφώσετε τις αξιολογήσεις σας, και τα αποτελέσματά σας.